Ahol csak a foci mainstream - Írország

Természetesen Írországban is a labdarúgás áll a népszerűségi lista élén, a helyiek szíve azonban legalább olyan szaporán ver a nemzeti kincsként számon tartott saját felfedezésű sportágakért, mint a már-már elcsépelt fociért.

A bőlére eresztett brit és skót túra után utazzunk egyet Írországban is, ahol bizony a labdarúgást három sportág is a háttérbe szorítja.

Az első a kelta futball, amely az írek sajátja. A szabályrendszerben a labdarúgás, a kézilabda, a rögbi és még néhány sportág esszenciája keveredik. A helyiek pedig élnek-halnak érte.

A második legnépszerűbb a listán szintén egy csapatsport, a hurling, amely egy tradicionális ír ütős labdajáték. A helyi jó szokásokhoz híven a ebben a sportágban is komoly sérüléseket lehet szenvedni, hiszen a játékosokat mindössze egy rácsos sisak védi a pályán a száguldó labdáktól.

 

A harmadik dobogós az országban egy kíméletlen sportág, az angoloknál is oly nagy becsben tartott rögbi.      

Ebben a csapatjátékban az írek az utóbbi években egyre inkább nagyhatalommá váltak, amit főleg annak köszönhetnek, hogy jól kiépítették az utánpótlásrendszert. Rengetegen űzhetik az egyetemen ösztöndíjjal a rögbit.

Bár korántsem olyan népszerű, mint a korbábban említett sportok, ha Írországról beszélünk, a golf is megér egy misét. A Smaragd-szigeten a legjobb időjárási feltételek május eleje és szeptember vége között adottak a golfozáshoz, amit a fiatalok közül rengetegen ki is használnak.

Hiszen ki ne akarna a világ legjobb golfozói közé tartozni, olyan illusztris ír elittársaságba, mint Rory McIlroy, Graeme McDowell, Padraig Harrington?