A mozgás öröme

Éreztél már kiadós edzés után kellemes fáradtságot, nyugodtságot? Vagy nevezhetjük ezt az érzést akár örömnek, eufóriának is. Gondoltál már rá, hogy vajon ezt mi okozza?

Köztudott, hogy a rendszeres fizikai aktivitás a testi-szellemi egészség meghatározó eleme. A minket érő napi stressz kezelésének nincs is egyszerűbb és egészségesebb módja a sportnál. A testmozgás hatására az ember felfrissül, megelégedettség érzés, önbizalom tölti el.

Edzés után könnyebben megy az elalvás, javul a koncentráció, a memória. A rendszeres testmozgás átsegít a mindennapok nehézségein, az ember kisebb eséllyel lesz rosszkedvű, esetleg depressziós. Sportolás közben a szervezet felélénkül, fokozódik a vérkeringés, jobb lesz az általános közérzet és kedélyállapot.

Magának az edzésnek a teljesítése is sikerélményt nyújt, boldogságérzetet okoz, hatására pozitív energiák szabadulnak fel. Mindezt az okozza, hogy sportolás közben az agy egy endorfin nevű kémiai anyagot termel.

Igazából nem is a mozgásforma számít, bármilyen fizikai elfáradással járó testmozgás képes kiváltani a fokozott endorfintermelést és az azzal járó jótékony hatást. Sportolás közben azonban nem csak endorfin szabadul fel, hanem a szerotonin-, noradrenalin-, és dopaminszint is megnövekszik.

 Ezért van az, hogy annak, aki fáradtnak vagy levertnek érzi magát, terápiás céllal a rendszeres gyaloglást, futást javasolják szakemberek. Ezen túlmenően a rendszeres sportolás egy másik jótékony hatása egy közismert betegség, a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) esetén is megmutatkozik.

A kutatások szerint a fizikai aktivitás kiváltotta biokémiai változások az ADHD kezelésekor alkalmazott gyógyszerek hatásaihoz hasonlóak.  

Ne feledd, legalább hat hét rendszeres testmozgásra van szükség ahhoz, hogy érezhető legyen a változás, és te is élvezhesd a sport nyújtotta örömöket.