Tabata-edzésmódszer

Hatékony és időtakarékos edzésmódszert keresel, ami egyszerre teljesítménynövelő és alakformáló hatással is bír? Akkor ismerkedj meg a Tabata-edzéssel, amely manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Tabata-tréning olyan magas intenzitású intervallumos edzés, amellyel rövid idő alatt látványos fejlődést tapasztalhatsz az állóképességed, az általános erőnléted tekintetében. Nem utolsó sorban segít a testösszetétel javításában.

Kidolgozója, egy japán orvos, dr. Tabata Izumi, aki a japán gyorskorcsolya válogatott mellett dolgozott. Azt kutatta, hogyan lehet a sportolók teljesítményét növelni. Az általa kidolgozott protokoll során az atlétáknak maximális intenzitással kellett bizonyos időtartamú sprinteket végrehajtaniuk, amelyeket pontosan meghatározott pihenőidők követtek.

A kutatók arra jutottak, hogy az intervallumok így meghatározott rendszerével jól fejleszthető mind az erő, az állóképesség és összességében az általános erőnlét.

A Tabata-módszer egyik nagy gyakorlati előnye, hogy bárhol használható  

Végezheted saját testsúllyal vagy különböző eszközökkel, akár otthon és az edzőteremben is. Az edzés lényege, hogy 4 percen keresztül folyamatosan váltakozik a 20 másodperces magas intenzitású mozgás és a 10 másodperces pihenő. Egy adott gyakorlatból tehát egyszerre 8 ismétlést kell végezni.

A munka szakaszban maximális erőbedobással kell dolgozni, míg a pihenő szakaszban el kell érni a teljes nyugalmi szintet. Miután a gyakorlatok száma és azok típusa (saját testsúlyos, eszközös), valamint az időtartam szabadon variálható, így az edzéssorok száma szinte végtelen.

Ennek köszönhetően a módszer a kezdő hobbisportolóktól az élsportolókig bárkinél alkalmazható. Természetesen megfelelő bemelegítéssel kell az edzést elkezdeni, és a végén a levezetésre is időt kell szánni.