Az intervallumos edzésről

Unod már a hosszú futást, ez elhúzódó konditermi kardióedzéseket? Rövid ideig tartó, de hatékony edzésformára vágysz? Próbáld ki az intervallumos edzést!

Számos erőnléti edző vallja, hogy a hagyományos aerob edzés csak arra való, hogy felkészítse az embert az intervallumos edzésre, illetve amolyan átmosó jelleggel egyszer-egyszer ajánlott végezni.

Mivel az emberek alapvetően ritkán szeretnek a komfortzónájukon kívülre lépni, azért választják az aerob edzésmunkát, mert egyszerűbb, könnyebb végigcsinálni. Tudnod kell, hogy egy jól felépített intervallumos edzés kemény, komfortzónán kívüli.

De, ami téged talán ösztönöz a kipróbálására, az az, hogy jobb, hatékonyabb is egyben. Nagyon jól fejleszti az aerob kapacitást, mint a hosszabb, egyenletes ritmusú edzés. További előnyei közé tartozik, hogy a testben pozitív változások indulnak el, hiszen nem csak az energiarendszert, hanem az izomrendszert is megterheli.

A rendszeresen végzett edzések eredménye egy karcsúbb, szálkásabb test lesz. Fontos megjegyezni, hogy ha az embernek korlátozott az edzésre szánt időkerete, akkor is ez lehet a legjobb választás. De hogyan is épül fel az intervallumos edzés?

A legegyszerűbb módon megfogalmazva ez egy olyan edzésmódszer, amely során váltogatjuk a munkát és a pihenést.

Kétféle módon lehet összeállítani, egyrészt van az időalapú munka-pihenő arány megközelítés, illetve a pulzusszámon alapuló. Az előbbire példa egy japán orvosnak, Dr. Izumi Tabatának a módszere, ahol 20 másodperc intenzív mozgást 10 másodperc pihenő követ, amit összesen nyolc körben kell elvégezni.

Az utóbbi megközelítés szerint pedig miután befejeződött a munka szakasz, a pihenő addig tart, amíg a pulzusszám visszatér egy előre meghatározott regenerálódási tartományba. Bármelyiket is választod, az eredmény néhány hét alkalmával megmutatkozik!