Ahol csak a foci mainstream - Skócia

Az Egyesült Királyság árnyékában megbújik egy ország, amely innovatív gondolkodásmódjával sokkal többet tett a sportvilágért, mint azt bárki gondolná. Természetesen a skótoknál is a labdarúgás áll a népszerűségi lista élén, a helyiek szíve azonban legalább olyan szaporán ver a nemzeti kincsként számon tartott saját felfedezésű sportágakért, mint a már-már elcsépelt fociért.

Igazi sportfeltalálóknak számítanak a skótok, akik például egy olyan csapatjátékkal is előrukkoltak, amely végül a magyarok egyik legsikeresebb játszótere lett.

Ez a sport nem más, mint a vízilabda, amelynek modern változata az 1800-as évek végén még vízifociként terjedt a szoknyás nemzet köreiben egy bizonyos William Wilson újságíró és úszóedző segítségével.

Talán a vízilabda az egyetlen sportág, amelyet a skótok adtak a világnak, mégis ők maguk kevesen és harmat gyengén űzik. Ugyanez azonban nem mondható el a golfról, melynek Skóciában lelhető fel az őshazája.

A sportágat kifejlesztő nemzet tagjai egytől egyig büszkén űzik a golfot, mely a középiskolákban és az egyetemeken is igencsak népszerű. Talán csak Skóciában nincs szükség erős anyagi háttérre ahhoz, hogy valaki kedvére játszhasson a kifogástalan gyepen.

A helyszínt sem kell sokat keresgetni, a skót földeken elterülő 550 golfpályának köszönhetően kis túlzással minden második sarkon belebotlik az ember egybe.

A másik ütős sportág, amely nagy népszerűségnek örvend Skóciában, a tenisz. Hallottad már a Murray vezetéknevet? Üvöltsd el egy skót kocsmában és üdvrivalgás lesz a válasz a helyiektől.

A rajongás igazi oka azonban jó pár száz évvel korábban keresendő. V. Jakab király 1539-ben építtetett néhányat az első teniszpályák közül fife-i rezidenciáján, a Falkland Palace-ban. Ezek ma a legrégebbi, még használatban lévő valódi teniszpályák.

Skócia harmadik, méltán imádott sportága is az 1500-as évekre vezethető vissza, ekkor csúszkáltatott ugyanis először egy szerzetes és ellenfele köveket a jégen.

Az erről készült feljegyzés szolgáltatta a curling alapját, amely hamar a helyi legnépszerűbb téli sporttá lépett elő az országban és az iskolákban.