FIFA skillfejlesztő - 1.rész: Végy egy jó…taktikát

A labdarúgás legnépszerűbb virtuális verziója, a FIFA idén sem könnyebb, mint a korábbi években. Az egyre növekvő gamer tartalmaknak köszönhetően azonban a kevésbé gyakorlott játékosok is komoly előnyre tehetnek szert ellenfeleikkel szemben.

A technológiai fejlődéssel együtt a játékok is egyre kifinomultabbá váltak, így jelentősen bővültek a beállítási lehetőségek, amelyek azonban megzavarhatják az újonnan csatlakozókat és azokat, akik nem feltétlenül a FIFA világában élik mindennapjaikat.

Az említett beállítások azonban rendkívül fontosak, hiszen sokszor egy-egy taktika vagy csel dönthet el mérkőzéseket. Ezek közül válogattuk ki neked a leghasznosabb tudnivalókat.

Ha a FIFA 22-ről van szó, akkor nem a „végy egy jó kapust" az első és legfontosabb szabály. A játékban sokkal inkább meghatározó a csapatformáció és a taktikai beállítás.

A legjobb felállásokról és taktikákról az idei verzióval kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de a gamerek YouTube-csatornáin azért kirajzolódnak egyes sémák a négy leginkább játszható csapatfelállásról.

4-2-3-1

A Fifázás történetének klasszikusa, amely különösen az legutóbbi 5 évben lett elterjedt a játékosok körében. Kiválóan működik a kontrák ellen, míg a három támadóval a csatár mögött szélesen és szűken is könnyen bejátszható a pálya.

Ebben a formációban a játékosinstrukcióknál a szélső hátvédeket, valamint az egyik védekező középpályást jobb hátul hagyni (Attacking runs: Stay Back While Attacking), míg a szélsők esetében érdemes beállítani azt, hogy mindig menetrendszerűen érkezzenek a beadásokra a tizenhatoson belül (Support on crosses: Get Into The Box For Cross).

Az alábbi videóban megtalálod a részletes beállításokat:

4-4-2Egy újabb klasszikus a két csatárral támadni vágyóknak. A hangsúly ennél a felállásnál is a stabilitáson van: a szélső védők hátul maradnak támadásnál, a szélsők visszazárnak védekezésnél, a két csatár pedig elöl várja a labdát a kontrákhoz.

Kiváló formáció azoknak, akik kontrákkal, hosszú labdákkal és beadásokkal operálnak.  

Az alábbi videóban megtalálod a részletes beállításokat:

4-1-2-1-2 (2)A jó öreg Ancelotti féle gyémántalakzat, ugye? Természetesen, ami működik a fociban, az működik a FIFA világában is.

Ez a taktikai felállás akkor állhat jól neked, ha szereted sok rövid passzal feltörni az ellenfelet, illetve nem kifejezetten az oldalvonalak mentén építed fel a támadásaidat.

Az alábbi videóban megtalálod a részletes beállításokat:

3-5-2Ez a formáció már inkább való az ínyenceknek. Az előnye, hogy támadásnál gyakorlatilag egy szélső támogatással kiegészített gyémántalakzatot kapsz, míg védekezésnél stabil alapokon állhatsz a mélyen ülő középső középpályásokkal és a visszaérkező szárnyvédőkkel.

Ha azonban nem védekezed jól a kontrákat, akkor nem árt vigyázni ezzel a felállással, mert könnyen abban a helyzetben találhatod magad, hogy három védővel hátrafelé loholva kell megoldanod a necces szitukat.

Az alábbi videóban megtalálod a részletes beállításokat:

Szoba