Három tipp kezdő futóknak

Kacérkodsz a futás gondolatával? Megfelelő hozzáállással a futás az egyik legjobb választás az általános egészség és erőnlét eléréséhez. Ne habozz, merj belevágni, felejtsd el végre a "majd holnap", "majd hétfőn" attitűdöt. De előtte mindenképpen tájékozódj, tervezz! Kezdő futóknak adunk most néhány tippet, amit érdemes megfontolni, hogy elkerüljék a szükségtelen szenvedést, kudarcot, és hogy a mozgás valóban örömet és sikerélményt adhasson.

1. Fokozatosság elveHogy mit is jelent a fokozatosság elve?

Először is tisztában kell lenned a szervezeted korlátaival. Ha túlsúlyod van, befelé dől a bokád, vagy a térded beesik futás közben, akkor még nem állsz készen.

Ebben az esetben korrekcióra van szükséged, ami annyit tesz, hogy először kezdj sétálni. Ebből válthatsz tempós sétára, később nehezítheted egy kis kézisúllyal, miközben a légzésedet végig kontrollálod.

Néhány hét elteltévelt olyan fittséget szereztél, hogy futásra válthatsz. Ha neked nincsenek ilyen korlátozó tényezőid, akkor általánosságban elmondható, hogy kezdő futóként heti 3 edzésalkalom elegendő lehet, a többi napokon pedig pihenj vagy válassz egy könnyű keresztedzést.

2. FelkészülésA futás megkezdésének legegyszerűbb módja, ha csak felveszed a cipőd és nekiindulsz, de a jobb eredmény érdekében érdemes néhány dologra figyelmet szentelni.

  • Az első ilyen dolog a lábfejedhez illő cipő. Heti néhány alkalomhoz nem szükséges méregdrága, profi futócipőt választanod, de jó döntés egy szakember tanácsát kikérni.
  • A másik dolog a futás előtti bemelegítés és az azt követő nyújtás szükségessége.

Az edzés előtt dinamikus gyakorlatokkal melegíts, majd a végén a statikus, nyújtó hatásúakkal lazíts.

Mindezeken túl, a táplálkozásodra és a folyadékfogyasztásodra is figyelned kell. Fontos a hidratáltság és az, hogy az étkezésed és a futás megkezdése előtt teljen el néhány óra.
3. Végezz keresztedzést!A keresztedzés minden olyan edzéstevékenység, amely fejleszti az állóképességet, a teljesítményt, vagy éppen regeneráló hatással bír, de nem futás.

Ide tartozik a kerékpározás, az erősítő edzések, az úszás és a jóga. Ezeket érdemes heti szinten beiktatni, hiszen változatossá teszi a mindennapokat, csökkenti a sérülések kockázatát, fejleszti az erőt és a stabilitást, és segít a futás utáni regenerálódásban.