Ahol csak a foci mainstream - Nagy-Britannia

Ha van hely, ahol elmondható, hogy a labdarúgás az úr, az az Egyesült Királyság. Azt azonban már kevés sporttudor tudja, milyen sok csapatjátékot köszönhet a briteknek, akiknek a szíve ezekért a sportágakért legalább olyan szaporán ver, mint a már-már elcsépelt fociért.

Kezdjük akkor a nyilvánvalóval

Igen, Nagy-Britannia a labdarúgás őshazája. Nincs még egy sportág, ami népszerűségben a közelébe érne Európában, de ne becsüld alá a briteket, a sportok terén semmiképp sem egybitesek.

Bár a futball is „hazai termék", az igazi nemzeti sport a krikett, amely szintén innen ered, de már akkor meghódította a helyiek szívét, amikor a futball még csak gondolat szintjén sem létezett.

Az ütős labdajáték később a brit gyarmatokon is népszerű lett, és főleg az indiaiak rajongásának köszönhetően a világ egyik legnézettebb sportágává vált.

Nem meglepő, hogy a csúcson maradás érdekében zsákszámra osztják a krikett-ösztöndíjakat az angliai egyetemeken.

A népszerűségi rangsor harmadik helyén szintén egy olyan sportág áll, amely Nagy-Britanniában született. Ez a játék nem más, mint a rögbi, melynek űzői sok angol szemében a régimódi férfiasság megtestesítői.

A kivételes fizikumot megkövetelő sport már az 1800-as évek végétől széles rajongótáborra tett szert a szigetországban, ahol a mai napig hatalmas harc folyik a csapatba kerülésért a főiskolákon.

Ha már Nagy-Britannia, nehéz lenne tiszteletbeli említés nélkül elmenni a tollaslabda mellett, végtére is ez a britek második kedvenc ütős sportága.

Kitalálod, miért?

Naná, hogy ezt is a ők találták fel.

Hallottál már a wimbledoni tenisztornáról?

A birminghami nemzeti tollaslabdabajnokságot itt azzal egy szinten kezelik.

Ennyi sportág a legkitartóbbak gyomrát is megfeküdné egy napra, de kövesd a Sport's Life-ot továbbra is, mert a cikksorozat következő részében a britek azon szomszédjával ismerkedhetsz meg, akiknél három egyedi sportág is lepipálja a hagyományos – és valljuk be, túl mainstream – focit.

 Szoba