A chi és az egészség kapcsolata

A kínai gyógyászat értelmezésében minden belső szervünknek bizonyos mennyiségű chi-re, azaz energiára van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Cikkünkben ennek a titokzatos életerőnek jártunk utána.

A keleti filozófia szerint ezt a bennünk lévő energiát gondolataink, érzéseink, tevékenységeink, az elfogyasztott étel és belélegzett levegő minősége, életstílusunk és bennünket körülvevő környezet mind befolyásolja.

A Qi ereje minden belső folyamat katalizátoraként meghatározza életerőnket, vitalitásunkat. A kínaiak szerint az emberi testben 12 fővezeték és 8 másodlagos van, összességében kb. 70 ezer meridiánon keresztül áramlik a chi.

Az ember akkor érzi jól magát, ha a testben szabadon, akadálytalanul áramlik az energia. A hagyományos kínai orvoslás szerint, ha a chi szintje túl magas (yang), vagy túl alacsony (yin), akkor alakul ki a betegség.

 

Ahhoz, hogy a chi áramlása helyreálljon, az orvos gyógynövényeket ír fel, vagy akupunktúrás kezelést javasol, valamint fizikális és mentális gyakorlatok végzését javasolja. A Qi felelős a testben végbemenő minden folyamatért, ezért a teljes egészség megőrzése érdekében a Qi erőnkre vigyáznunk kell. Az egészséges Qi érdekében tehát:

  • egészséges életmódot kell folytatnunk,
  • megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükségünk,
  • el kell sajátítanunk a helyes légzést,
  • rendszeres testmozgást kell végezni,
  • minőségi táplálkozást kell folytatni.

Tudtad, hogy számos keleti gyógyító, egészségfejlesztő rendszer épül a meridiánok ismeretére? Itt említhetjük a chi kungot, a tai chi-t, vagy akár az akupunktúrát. A tai chi chuan rendszere a chi zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet, stresszoldó hatással bír.

Segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának. A chi kung is kínai mozgásrendszer, amely légzéssel és mozgással ér el hasonló hatást. Az akupunktúrában pedig tűk segítségével segítik az energiaáramlás megrekedt útvonalait felszabadítani.