Ahol a foci túl mainstream - Skandinávia

Európában kevés országról mondható el, hogy nem a futball a legnépszerűbb sportág. Az azonban sok esetben könnyen kijelenthető, hogy egy adott régió más területen igazán sikeres. Tipikus példa erre Skandinávia, a kézilabda, a jégkorong és a téli sportok Mekkája.

Kezdjük délen, ahol a dán labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság valamint a világbajnoki selejtezők egyik legmeggyőzőbb tagjaként hódította el a futballdrukkerek szívét. Hiába azonban az elképesztő szereplés, az ország egy másik népszerű csapatsport legsikeresebb nemzete, a kézilabdáé.

Hogy is lehetne ez másképp? Az máig tisztázatlan, hogy pontosan hol fektették le a ma ismert sportág alapjait, a dánok azonban váltig állítják, hogy bizony ők a jelenlegi kézilabdázás ősattyjai.  

A férfi és a női szakág is kitett magáért az utóbbi évtizedekben, előbbi inkább a múltban, míg utóbbi a jelenben ért el megsüvegelendő eredményeket. Dániának köszönhetünk olyan jelenleg is játszó világsztárokat, mint Mikkel Hansen, Rasmus Lauge vagy Niklas Landin.

A dánok nem csak a labdarúgás és a kézilabda terén „fogtak szelet", a nemzet legkedveltebb sportjai közé tartozik a vitorlázás is. Ehhez valószínűleg a 8750 kilométer hosszú tengerpartnak is van némi köze.

A svédek és a norvégok is kifejezetten erős és sikeres kézilabdanemzetnek számítanak a világelitben, náluk azonban nehezebb egyértelmű második helyezettet hirdetni a labdarúgás mögött.

Svédországban a hős szerepét természetesen egy bizonyos Zlatan Ibrahimovic kibérelte az utóbbi 15-20 évben, de majdnem ugyanúgy dobban a szurkolók szíve a jégkorong-válogatott tagjaiért is. A férfi hokisok 2 olimpiai, 11 világbajnoki, és 3 Európa-bajnoki aranyat korcsolyáztak eddig össze. Nem csoda, hogy az egyetemeken is ez az egyik legkeresettebb sport.

Norvégiában úgy szól a mondás, hogy a nemzet fiai és lányai síléccel a talpukon születnek. Sokan az iskolába is ezt a "közlekedési eszközt" veszik igénybe.

A Skandináv-félsziget legnyugatibb tagja a téli sportokról, különösen a síelésről és a sífutásról ismert. A biatlon az ország egyik legkövetettebb sportága, a norvég csapat sikerei a közelmúlt világeseményein pedig egészen új szintre emelték a fanatizmust.