Jézus után szabadon: Verseny a mólón

A Southend Marathon legnagyobb kihívása: egyhangú táj, heves széllökések és – valljuk be – gyakori vizelési inger.

A vízen járás a világon az egyik legnagyobb kuriózum, gyakorlatilag eddig csak Jézus Krisztusnak sikerült, még szegény Mózes is némi tologatós cselt alkalmazott anno a Vörös-tengernél.

A területen viszont az elmúlt kétezer évben elég feltűnő impotenciát tanúsított az emberi társadalom, csupán a Hihetetlen Család nevű film cuki miniszuperhőse, Will volt, aki krisztusi magasságokba emelkedett vízen járás tekintetében, de hát az a helyzet, hogy ő is csupán egy fiktív karakter volt, fantasztikus teljesítményét nem támasztják alá tények.

Valószínűleg ezt a kétezrednyi lubickolást unták meg a Southend Marathon szervezői, amely a világ egyben legizgalmasabb és legunalmasabb futóversenye: bár nem annyira monoton, mint annak a francia úriembernek a 42 km-e, aki hatméteres erkélyét futotta végig hétezerszer, de nem is feltétlenül a vadregényes dzsungel játssza benne a főszerepet.

A Southend Marathont múlt szombaton rendezték meg a világ leghosszabb mólóján, az exeteri Temze-torkolatnál (illetve annak egy mellékfolyóján). A száz résztvevőnek egy 2,15 km hosszú stégen kellett tizenegyszer végigszaladnia, minden fordulónál egy újabb karszalagot gyűjtve, így igazolva, hogy valóban a La Manche-csatornán teljesítették a bűvös távot.

 

A versenyszám elsőre irgalmatlanul menőn hangzik  

Valóban csodálatos lehet Nagy-Britannia és a nyílt tenger határán futkorászni, de van ennek néhány hátulütője is: például a már-már erkélyi monotonitás, a résztvevők elmondása alapján az első tíz kilométeren még gyönyörködnek a tájban, a verseny háromnegyedében viszont már inkább átkozzák annak egyhangúságát.

Szintén a kevésbé kevésbé extrák közé tartoznak a viharos széllökések, amik a tenger sajátjai, és még egy napos októberi napon is képesek a futókat sanyargatni, erre az idei futam is remek példa volt.

A 2021-es Southend Marathont egyébként egy tanár, bizonyos Toby Draper nyerte, akinek elmondása szerint a legnagyobb kihívás a versenyben az, hogy az alatta hullámzó víz hanghatására nehogy véletlenül bepisiljen az ember...