Trendi sportos hobbik - 4. rész

Következik három újabb sportág, amelyek lehet, hogy még nem olyan ismertek Magyarországon, azonban egyre többen gondolják úgy, hogy népszerűségük hamarosan növekedni fog. Mostani cikkünkben a footgolfot,a disc golfot és a pickleballt mutatjuk be.

FootgolfMár a nevéből is ki lehet találni, hogy a labdarúgás és a golf elemeit ötvözi. Még 2009-ben indult útjára Hollandiából, de egyre népszerűbb lett az évek során. A sportág szabályrendszere a golfra építkezik. A játék lényege hogy egy 5-ös méretű labdát a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba kell eljuttatni.

Egy pálya 9 vagy 18 szakaszból áll, és akár a 7000 métert is meghaladhatja hossza. Minden szakaszhoz egy számot párosítnak, amely azt jelenti, hogy egy jó footgolf játékos hány rúgással juttatná lyukba a labdát.

Két játékformát különböztetünk meg, a stroke és match play-t.  

Előbbi esetén csak a pályát kell végigjátszani, és a cél a versenyzők összehasonlítása, míg utóbbinál egy konkrét ellenfelet kell legyőzni több lyukat megnyerve.

Magyarországon jelenleg 4 helyen lehet kipróbálni ezt a sportágat: Kisoroszin, Zircen, Monoron és Balatongyörökön. Aki komolyabban szeretne vele foglalkozni, annak is van lehetősége rá, hiszen 10 egyesület várja a kedvet kapókat.

Egy 18 szakaszos pályára a belépési díj nagyjából 4500 forintnál kezdődik egy felnőtt számára, de ez helyszíntől is függ, hiszen van, ahol tagsági kártyával is 6000 Ft-tól indul a játék ára.

Disc golf

Magyarul frizbi golfnak is szokták mondani, hiszen ez egy repülőkorongokkal űzhető játék. A cél az, hogy minél kevesebb frizbi dobással eltaláljanak egy célpontot. A dobásokat meghatározott pontról indítják, és pontosan onnan folytatják, ahol a frizbi megállt.

Addig folytatódik ez, amíg el nem találják a játékszerrel a speciális célpontot, a láncos kosarat. Az nyeri a játékot, akinek a legkevesebb dobásra volt szüksége ahhoz, hogy a pályán lévő célokat eltalálja. Ezt a sportágat előre telepített disc golf pályákon, vagy annak hiányában, nagyobb parkokban, erdőkben játsszák.

A játékhoz egy erre a célra gyártott frizbire van szükség, illetve a célpontként szolgáló kosárra. Magyarországon jelenleg két működő, hivatalos disc golf pálya van, Budapesten és Debrecenben. A legfontosabb kellékek a korongok és a kosár, amelyeket jelenleg itthoni boltokban nem lehet kapni.

Manapság már, aki többet szeretne ezzel a sportággal foglalkozni, annak is megvan a lehetősége, mivel négy közösség is szerveződött. A játék nem drága, Debrecenben 1000 forint letétért a versenyzők által használt korongokkal lehet lehet kipróbálni, milyen nagyszerű ez a sportos hobbi.

PickleballA Pickleball a tenisz, a tollaslabda és az asztalitenisz keresztezéséből jött létre. A pálya mérete a tollaslabdáéhoz hasonlít. Egy mérkőzés 11 pontra megy és kettővel kell nyerni. Csak a szerváló csapat szerezhet pontot.

A csapatból a szervát mindig a jobb oldali játékos kezdi el, ha megszerezte a szerválás jogát. Az adogatást a teniszhez hasonlóan az ellentétes oldalra kell elvégezni. Mindkét csapatnak a szervát követő első ütés csak pattanás után lehetséges, azt követően viszont már lehet röptézni.

Az adogató duó két elveszett pontig jogosult szerválni, kivéve az első pont esetén, mert ott azonnal csere van hiba után. Az egyik legfontosabb kellék az ütő, amelyből van hosszúkás és hagyományos típusú is.

Az ütő anyaga is különbözhet. Az áruk 11 ezer és 115 ezer forint között mozog. Ezen kívül a labda is elengedhetetlen, amelyből szintén többféle van. Darabjának az ára 600-1000 forint között mozog.

Magyarországon, több helyen is ki lehet már próbálni ezt a sportágat.