Ez még Borsószem-hercegkisasszonynak is bejön

Az angolok folyamatosan bizonyítják, hogy őrült kreativitásban mindig lehet feljebb menni: a borsó-céllövő világbajnokság is az ő találmányuk, amelyre egyesek saját borsót is termesztenek.

Amikor az emberek megunják a rendkívül „egyhangú" labdarúgás, kosárlabda, amerikai foci mantrát, előszeretettel vetemednek őrültségekre, extrém tevékenységekre, tökéletesen eladva azt sportként. Már a Sportslifeon is számtalan bizarr sportágról, versenyről számoltunk be, ami között van menő, izgalmas, és rendkívül veszélyes is.

Nos, semmiképpen sem az utóbbi kategóriába sorolnánk a Borsó-céllövő világbajnokságot, de a maga nemében mindenképpen egyéniségek gyülekezete, egy egyszerű, de nagyszerű játék, amely bulinak indult és komoly világesemény lett belőle.

A borsó-céllövő vb neve szinte tökéletesen definiálja a játékot, borsókkal kell egy céltábla minél magasabb értékű szektorát eltalálni.

Azt persze okosan kihagyták a sorozat nevéből, hogy pontosan mit is kell csinálni a borsóval, nevezzük nevén: köpni kell.

A „sportág" a XX. század közepén fejlődött ki, az első világbajnokságot 1971-ben tartották az angliai Witchamben (azóta is ez a vébé hazája), s minden évben megrendezik. Elsőre persze ez vásári mulatságnak hangozhat, de – akárcsak a szigetország többi őrült sportja – nagyon szépen kinőtte magát a verseny, most már a világ minden tájáról több száz ember érkezik el, hogy bemutassa borsóköpő-tudományát.

És ami a legviccesebb: a borsó-céllövő világbajnokság nagyszerű mintája a világ technológiai fejlődésének, a legjobb innovációknak.

A résztvevők ugyanis az években elkezdtek komolyabban is hangolni a versenyre, és kifejlesztettek lézeres célzással, távcsővel, vízmértékkel ellátott köpőcsöveket, sőt az igazán elvetemült figurák külön borsót is termesztettek erre a célra, amelyek megfelelő aerodinamikai tulajdonsággal bírnak és a borsóköpő-vébén a versenyző szája íze szerint repülnek a céltáblába.

Sajnos a 2020-as és '21-es verseny a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de bízunk benne, hogy jövő év júliusának második szombatján ismét csövet ragadnak a kellő elvetemültséggel és szabadidővel rendelkező borsóköpő-királyok.