Ahol a foci túl mainstream - Ázsia

A labdarúgás szinte mindent ver a világon, és ez a szabály Ázsiában sincs feltétlenül másként. Akadnak azonban üdítő kivételek: Japánban, Indiában és Kínában például egészen más sportokért rajonganak a felnőttek és a gyerekek.

Bár az európai szinten kedvelt sportokat tekintve ezt nehéz elhinni, egy egész nemzet szíve dobban együtt a krikettért a keleti kontinensen. Indiában már az általános iskolákban is hangsúlyos szerepet kap az ütős csapatjáték, amelyet a britek és korábbi gyarmatosított országaik mellett főként az 1,38 milliárd lakosságú ország polgárai tesznek a világ egyik legnézettebb sportágává.

A krikettből az évszázadok alatt szinte vallás lett az indiaiak körében, a legnagyobb „helyi" rivális Pakisztán elleni mérkőzések idejére szinte megáll az élet az egyébként éjjel-nappal nyüzsgő városokban.

Egy kis ízelítő az India-Pakisztán örökrangadókból:

Japánban sem a legevidensebb sportág lett a kedvenc, hiszen az első helyen álló baseball kevés helyen tud megragadni az amerikai kontinensen kívül. Ahogyan azonban azt megannyi sportágban, például a vízilabdában, megszokhattuk tőlük, ezt a játékot is a saját képükre formálták. Kisebb labda, kisebb pálya és strike zóna, valamint a döntetleneket is megengedő meghatározott játékidő jellemzi a japán ligát.

Na meg még valami, amit szinte egyetlen nemzet sem mondhat el magáról: hihetetlen tömeg a középsulis mérkőzéseken.
Nem hiszed? Csekkold a tömeget a lelátókon:

Több mint 50 ezer ember nézi a középiskolai baseball bajnokságot a Koshien stadionban, míg további több millió szurkoló követi élőben a tv-képernyőn keresztül. Elképesztő!Az előbbi két ország és Kína legkedveltebb sportjának közös nevezője az ütő és a labda, a legnépesebb ázsiai nemzet azonban jobb szereti „kicsiben űzni". Igen, az asztaliteniszről van szó.

Kínai kisgyerekek milliói indulnak úgy el az általános iskolába, hogy az olimpiai arany lebeg a szemük előtt. Nem is csoda, hogy egyeduralkodók a sportágban.

Az asztalitenisz Kínában már nemcsak sport, hanem a nemzeti kultúra része.

Több mint 85 millió kínai űzi naponta egyesületi szinten, amire a lehetőségük meg is van, hiszen átlagosan az ország minden hetedik lakosára jut egy pingpongasztal.

A férfi és a női játékosokat is úgy tisztelik, mint az angolok David Backhemet. Nem is csoda, hiszen az egyikük, a háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok Ting Ning legalább úgy meg tudja tekerni a szerváit, mint a háromoroszlánosok egykori szupersztárja a pontrúgásokat.

Az említett három nemzeten kívül jócskán akadnak még országok az ázsiai kontinensen, amelyek túl hétköznapinak tartják az európai focit.

Bhutánban az íjászat, Laoszban és Kambodzsában a kick-box, a Fülöp-szigeteken – Manny Pacquiao népszerűsége ellenére – a kosárlabda, míg Mongóliában a birkózás a menő.

Dobj egy lájkot,  ha kíváncsi vagy ezekre is bővebben!

Szoba