Esély a sikeres életre: Sportösztöndíj a számok fényében - USA

Bár a sportösztöndíjak célja a lehető legjobbat kihozni a korszakos tehetségekből, a hatásuk jóval nagyobb, mint azt sokan gondolnák. Az Egyesült Államokban például a támogatott sportolók mindössze két százalékából lesz profi játékos. Hogy mire mennek a többiek? Diplomájuk segítségével más, sokkal hétköznapibb terület sztárjai lehetnek.

Mondj gyorsan a technikai sportok kivételével három sportágat, amelyek között szerinted az Egyesült Államokban a legtöbb ösztöndíjat osztják ki! Akkor most bemutatom természetfeletti képességeimet: fogadjunk, hogy az amerikai futball, kosárlabda, baseball, jégkorong négyes közül választottál.

 

Pedig a valóságban az egyetemeken sokkal szélesebb a paletta, és meglepődnél, milyen hátul szerepel az a sportág, amelyben az amerikaiaké a világ legnépszerűbb, legerősebb ligája.    

Na de akkor vegyük sorra a Statista 2020/2021-es tanévre vonatkozó adatai alapján készített listát. Az első helyen máris egy meglepetéssel szolgálhatunk számodra, a legtöbb sportösztöndíjas főiskolást ugyanis az atlétika és terepfutás adta.

Igaz, ez a számadat némileg csalóka, hiszen a kategória több sportágat is lefed, de attól még mindig elképesztő, hogy a nemzet első számú kedvencét is lenyomva, összesen 29 341 diák kapott támogatást (12 721 férfi és 16 620 női sportoló).

 

A második helyen már érvényesült a papírforma      

A dobogó második fokán természetesen az a sportág áll, amely megreformálta a vasárnapokat. Összesen 27 304 főiskolás kapott lehetőséget arra, hogy tovább követhesse álmait az amerikai futball világában.

Itt azért meg kell jegyezni, hogy csak férfiakról van szó, tehát csak a tesztoszteron-viadal tekintetében toronymagasan elsők a focisták.

 

A harmadik helyezett kosárlabda sem fog meglepni senkit, 19 732 diák közül kerülhet ki a következő generáció Kobe Bryantje vagy Maya Moore-ja.    

Ami innentől következik a listán, az már sokkal érdekesebb: a baseballt a labdarúgás és a röplabda is kenterbe veri, míg a jégkorong a top 10-be sem fér bele, 1949 ösztöndíjassal csupán a tizenegyedik.

Talán ezért is lehet, hogy a világbajnokságok éremtábláján az Egyesült Államok, Oroszországtól, Kanadától, Csehországtól és Svédországtól jócskán lemaradva, csak az ötödik helyet foglalja el.

  1. Atlétika és terepfutás – 29 341 ösztöndíjas
  2. Amerikai futball – 27 304 ösztöndíjas
  3. Kosárlabda – 19 732 ösztöndíjas
  4. Labdarúgás – 16 238 ösztöndíjas
  5. Röplabda – 8878 ösztöndíjas
  6. Baseball – 8 189 ösztöndíjas
  7. Tenisz – 6 719 ösztöndíjas
  8. Golf – 6 579 ösztöndíjas
  9. Úszás – 6176 ösztöndíjas
  10. Lacrosse – 4323 ösztöndíjas

 

Az Egyesült Államokban, mint minden más országban, az ösztöndíj nemcsak a sportteljesítmény elismerése, hanem egy lehetőség a fényes jövőre. Nem számít, hogy milyen az anyagi helyzeted, csak a tehetséghez tartozó kitartás és tanulási készség a mérvadó.  

Az évi 2,7 milliárd dollár finanszírozású program célja a felkészítés a főiskola utáni életre. A sportban vagy azon kívül? Az szinte mindegy, a lényeg, hogy sikeres legyen.