Berobbantak az Ágyúsok

Újabb székely csapattal bővült a román jégkorong liga, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós után Kézdivásárhely ad otthont a Háromszéki Ágyúsok néven jégre csúszó csapatnak.

A háromszéki klub megalakulása azt is jelenti, hogy az immár nyolc együttesből álló román jégkorong-bajnokság fele Székelyföldön csoportosul.

A Csíkszeredai Sportklubról és a Gyergyói HK-ról valószínűleg páran már hallhattak, de van egy kevésbé ismert brigád is Csíkszeredában, a Sapientia U23, ahol a Sapientia egyetem diákjai játszanak.

Már-már mindennapos, hogy a román hokiélet tele van erdélyiekkel, 2020-ban 15 magyar szerepelt keleti szomszédunk válogatottjában. 2011-ben ennél is „drasztikusabb" volt a helyzet, hiszen akkor a 24-es keretből 22-en voltak székelyek.

Az újabb csapat megalakulásával a létszámuk nem valószínű, hogy csökkeni fog. Nem csak a román jégkorong hemzseg a határon túli honfitársainktól.

A magyar hoki fejlődéséért olyan legendás alakok tettek rengeteget, mint a Gyergyószentmiklóson született Kercsó Árpád, de ne feledkezzünk meg Sofron Istvánról sem - a magyar csapat alapemberéről -, akinek az édesapja a román, míg a nagybátyja hazánk válogatottjában szerepelt.

 

Az Ágyúsok sportigazgatója már kijelentette, hogy a klub célja az Erste Ligában való indulás  

Ha ez összejön, akkor a mérkőzésekre kilátogatók több ismeretlen szót hallhatnak majd. Az ő figyelmükbe ajánljuk a Fehérvári AV19 által készített székely-magyar szótárt.

Biró Bálint

Borítókép: a Háromszéki Ágyúsok hivatalos facebook oldala