Trendi sportos hobbik - 3. rész

A squash, a padbol és a via ferrata az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Van, amely csak pár éve alakult és több sportág elemeit ötvözi, illetve van, amely már régebb óta létezik, de most lett igazán felkapott.

SquashA teniszben használt ütőhöz hasonlóval játsszák, amellyel egy gumilabdát kell a falhoz ütni. Röviden így lehet jellemezni a squash-t. A játék valójában ennél jóval bonyolultabb.

Meg van adva, hogy az adogató hogyan szerválhat és hova nem léphet adogatás közben. Illetve arra is van külön szabály, ha valaki zavarta a másikat és miatta nem érhette el a labdát.

Nagyon fizikális sportág, népszerűsége a 18-39 év közöttieknél a legnagyobb. Általában ketten játszanak egyszerre, de vannak páros mérkőzések is. Magyarországon nagyjából 20 éve ismert a squash.

Az elmúlt években a nagyvárosok mellett már a kisebb településeken is épültek pályák, így egyre nagyobb az ismertsége. Felmérések szerint már több, mint félmillióan próbálták ki, havi szinten több tízezren űzik.

A legtöbb helyen a pálya, illetve a felszerelés bérlése nem kerül többe 4-5 ezer forintnál. Aki magasabb szinten szeretne játszani, egyre több egyesület várja őt az országban.

PadbolMég 2008-ban találták ki a sportágat Argentínában. A squash, a futball, a tenisz és a röplabda elemeit ötvözi. Európában még csak nyolc országban van jelen, köztük itthon is.

A padbolt két pár játssza, a mérkőzést pedig az a duó nyeri meg, amely három játszmát nyer. A pontozás a teniszéhez hasonló. Az adogatás a lábteniszből ismert módon történik. A csapatok felváltva adogatják utána a labdát.

A játék célja, hogy minimum kettő, de maximum három érintéssel átjuttassa az ellenfél térfelére a játékszert. Ha a csapat két játékosa egyszerre ér a labdához vagy az egyik tag egymás után kétszer, akkor szabálytalan a labdamenet és elveszik a pontot.

A falat visszapattanásra is fel lehet használni az ellenfél oldalára való játék közben, tehát bármelyik játékos egyetlen rúgással visszapattinthatja a labdát mindaddig, míg az egyik oldalsó vagy hátsó falon tér vissza az ellenfél oldalára egy szabályos pattanás után. Ezt hívják röptének. 

Sajnos még sok helyen nem lehet kipróbálni a sportágat, csak Győrben és Budapesten van hivatalos pálya.

Via ferrataA via ferrata olyan hegyi út, amelyen előre felszerelt létrák, hidak, lépcsők és fémkábelek segítik az előrehaladást. Ez fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel az utak gyakran nagy magasságokba vezetnek, a tériszonyt is le kell küzdeni.

Az útvonalaknál az „A" jelzésűek a legkönnyebbek, mígg az „F" a legnehezebb, ezeket csak profi mászóknak ajánlják. Magyarországon 2013-ban lett meg az első kiépített via ferrata pálya. A mászó sportágaknál különösen fontos a felszerelés.

Itt a beülő, a sisak, karabinerek és a zuhanásgátló a legfontosabb.

Utóbbi egy speciális eszköz, amelyet a szakboltokban egyben, fékkel és dupla kantárral együtt is megvásárolhatunk. A felszerelés célja a zuhanás során fellépő erőtényezők csillapítása.

Jelenleg négy helyen lehet kipróbálni, Tatabányán, a Cuha-völgyben, Sárospatakon és Cseszneken. Oktatást is lehet kérni, ahol az alapoktól kezdve a profibb mászó technikákig megtanítanak mindent.

Egy alap kurzust már tízezer forintos áron is elérhetünk, míg egy profibb elérheti akár a 60-70 ezer forintot is. A felszerelések bérlése nem drága, párezer forintért már kompletten megkaphatjuk őket.