Trendi sportos hobbik - 2. rész

Hétről hétre egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg a trendi, sportos hobbik. Egyre több minőségi gördeszkás pálya létesült az elmúlt években, Spartan edzési csoportok alakultak a városok többségében és lassan minden víz vagy folyóparti településre megérkezett a sárkányhajózás.

SpartanMagyarországon és a környező országokban is már nagyjából minden hónapban van verseny. A népszerűsége abban gyökerezik, hogy van egy alapvetően jól kitalált brandje és jó pár különböző versenyzési kategóriája.

A pár kilométeres és húsz akadályos pályáktól kezdve, akár a tíz kilométeres és harmincnál is több akadályos versenyeken is lehet indulni. Gyerekeket is bevonzanak, hiszen ugyanazon a helyszínen legtöbbször már kicsik számára is rendeznek futamot.

A Spartan lényege hogy különböző akadályokat kell teljesíteni és a legvégére biztos, hogy sáros, vizes és fáradt lesz az ember.

A versenyek árai nagyon magasak, felnőttek számára 10 000 forinttól kezdődnek körülbelül, de ez versenytípustól is függ. Gyerekek számára nagyjából 5000 forinttól indulnak a nevezési díjak.

A legtöbb városban már közösségi médiás csoportok alakultak az edzésekre, gyakorlásokra. Ezzel jó társaságok is ki tudnak alakulni egy adott településen, akik végül együtt indulhatnak a versenyeken.

GördeszkázásA gördeszkázás régen csak egy hobbi volt, de mára már komoly sportággá nőtte ki magát. Idén Tokióban mutatkozott be az olimpián két versenyszámmal.

Kategóriái közül a skateboard a legnépszerűbb, ennek a lapja a kisebb méretűek közé tartozik, és skate parkok, U-rámpák és ugráló akadályok esetén érdemes választani.

Az elmúlt pár évben a longboard is felkapott lett. Ez a deszka hosszabb, a felfüggesztései is szélesebbek, a kerekei pedig nagyobbak és gyorsabban is lehet velük haladni, ezért inkább városi közlekedésre javasoljuk.

Az elektromos deszkák is elkezdték a hódítást, amelyeket már nem is kell hajtani.

Skateboardokat még 10 000 forint alatt is lehet találni, míg a longboardok ára körülbelül 15 000 forinttól indul.  Az elektromos deszkák viszont sokkal drágábbak, 100 000 forinttól érhetőek el.

Egyre több városban van minőségi deszkás park, így nem véletlenül lesz egyre népszerűbb ez a hobbi.

Sárkányhajózás

Folyamatosan növekszik azon helyek száma, ahol ezt a sportágat is ki lehet próbálni. Sokszor, ha nagyobb víz vagy folyóparti település partján sétálunk, lehet hallani a doboló hangot, ahogy a sárkányhajósok mennek.

Manapság a Magyar Sárkányhajó Szövetségnek több mint tíz tagszervezete van, így aki komolyabban is szeretné kipróbálni a sportágat, annak számos lehetősége van. Egy hajóba maximum húsz evezős plusz egy kormányos tud beülni.

Az élményt az együttes evezés adja, illetve az adott táj szépsége. Kajakozással és a kenuzással szembeni előnye az, hogy itt többen elférnek a hajóban, így egy nagyobb társaság is egyszerre próbálhatja ki.

A sárkányhajózás kiváló csapatépítő program is lehet. Egy felnőttnek körülbelül 1500 forintért már egy órára van lehetősége kipróbálni, plusz a kormányos díja egy csoportnak 3000 forint körül van a legtöbb helyen.