Trendi sportos hobbik - 1. rész

Az elmúlt években egyre-másra törtek fel különböző, addig ismertetlen sportágak. Ilyen például a teqball, a SUP vagy a falmászás. Utóbbi már olimpiai sportágnak is minősül, míg a másik kettő célja, hogy rövid időn belül bekerüljön a programba. Népszerűségüknek köszönhetően egyre több helyen ki lehet őket próbálni.

TeqballA teqball az asztalitenisz és a labdarúgás elemeit kombinálja, és nagyon látványos tud lenni, ha valaki már gyakorlottabb benne. A felület, amelyen játszanak egy ívelt pingpongasztalhoz hasonlít. A játékosok a karok és a kezek kivételével bármely testrészüket használhatják.

Mivel a teqball játszható beltéren és kültéren, így a népszerűsége töretlenül növekszik.

A játék során, az egyik térfélen maximum három érintést lehet végrehajtani, mielőtt visszajutatja a játékos vagy páros a labdát a másik oldalra. A teqball másik előnye, hogy játszhatnak fiúk és lányok vegyesen, illetve az életkor sem korlátozó tényező.

Egyes helyeken ingyen kipróbálható, míg máshol 2500-4000 forintért lehet egy órára pályát bérelni. A profi focisták között is népszerű, hiszen még jobban fejleszti a labdaérzékenységüket.

  A sportág célja hogy 2028-ban az olimpián szerepeljen.  

SUP

A magyar jelentése nagyjából az állva evezést takarja. Az ember egy szörfdeszkán egyensúlyoz és egy speciális evezővel hajtja magát.

A SUP-ozás fejleszti az erőt, a koncentrációt, az egyensúlyérzéket és a kitartást.

Ez az egyik legegyszerűbben elérhető vízisport, mivel bármilyen vízfelületen kipróbálható. Aki nem bérelni szeretné a deszkát, hanem meg akarja vásárolni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A teljes felszerelés ára 70 000 forinttól kezdődik, de akár 132 000 forintot is elkérhetnek érte.

Olcsóbb megoldás a bérlés, hiszen napi párezer forint befektetéssel kipróbálhatod ezt a sportágat. Magyarországon körülbelül negyven helyen elérhető már ez a hobbi. Többek között a Balatonnál,a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is van lehetőség a kipróbálására.

Hosszabb távon a SUP célja is az, hogy olimpiai sportág legyen belőle.

Falmászás

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelem övezi a falmászást, amely a sziklamászásnak a mesterségesen űzhető formája.

A mászást egy műfalon kell végrehajtani, amelyben menettel ellátott lyukakba szerelt, úgynevezett fogások vannak elhelyezve. A falmászás előnye, hogy jelentősen biztonságosabb a sziklamászásnál.

Az idei nyári olimpián be is mutatkozott - hivatalos nevén - a sportmászás.

Három szakágat lehet kipróbálni a sportolóknak: nehézségit, gyorsaságit, illetve bouldert.

A nehézségi mászás esetén dinamikus kötél segítségével másznak, miközben a kötelet bizonyos távolságokban a falba szerelt nittekhez kapcsolják, ezzel biztosítva magukat. Ebben a szakágban, általában egy 17-18 méteres fal jelenti a kihívást.

A gyorsasági mászást inkább a profi sportolók űzik, hiszen itt a fogások mindig ugyanott vannak, így egy-két mászás után már nem tud újat hozzátenni az élményhez.

A boulder esetén biztosítás nélkül, egy négy méter magas falon kell mászó utakat teljesíteni. Aki leesik, azt szivacsok fogják meg.

A beltéri falmászás manapság egyre népszerűbb, így egyre több helyen lehet kipróbálni. Egy napijegy körülbelül 2000 forint körül mozog. A nagyvárosok többségében már szervezett edzésekre is van lehetőség, amelyeknek az ára egy alkalomra nagyjából 5000 forint.