Paralimpiai sportágbemutató - 7. rész

Az idei esztendőben a megszokottaknak megfelelően, nem csak olimpiai hanem paralimpiai játékokat is rendeznek. A versenyek augusztus 24-én kezdődnek és egészen szeptember 5-ig tartanak. A közelgő esemény kapcsán bemutatjuk mind a 22 sportágat.

TollaslabdaAz idei nyári paralimpián debütál. Kezdetben a Para Tollaslabda Világszövetség irányította a sportágat, viszont 2011-ben a szervezet beolvadt a Tollaslabda Világszövetségbe.

A szabályok megegyeznek az olimpián szereplő tollaslabdáéhoz. A sérülésük alapján összesen hat kategóriába sorolják be a sportolókat. Tokióban tizennégy számban hirdetnek majd győztest.

Az első paralimpiai tollaslabdát magyar sportoló nélkül rendezik meg szeptember 1. és 5. között.

ParatriatlonA paratriatlon azon sportágak közé tartozik, amelynek a nemzetközi versenyeit integráltan rendezik, azaz világkupa vagy világbajnoki futamukat közvetlenül az épek után teljesítik.

Az olimpiai és a parlimpiai táv eltér egymástól, a parasportolók 750 métert úsznak, 20 kilométert bicikliznek, és 5 kilométert futnak.

A sérülésük alapján öt kategóriába sorolják a versenyzőket. Az első négy a mozgássérülteké, míg az ötödik a látássérülteké. Utóbbi versenyzők kísérővel együtt teljesítik a távot.

A sportolók a combjuknál vagy a derekuknál összekötve úsznak, országúti tandemkerékpáron kerékpároznak, és csuklójuknál összekötve futnak. A kísérő csak a versenyző mögött vagy mellett haladhat.

A paratriatlon 2016-ban szerepelt először a paralimpia programjában. Akkor hat számban hirdettek győztest, idén ez már nyolcra nő.

Tokióban egy magyar versenyző fogja képviselni hazánkat. A versenyeket augusztus 28-án és 29-én fogják megrendezni.

ÜlőröplabdaAz ülőröplabda, mint oly sok paralimpiai sportág, Sir Ludwig Guttmann nevéhez fűződik. Már 1952-ben létrehozta az elődjét, amelyet aztán a hollandok fejlesztettek tovább.

Az ülőröplabda során a fenék egyik felének végig a földön kell maradnia. A háló itt 7 méter hosszú és a férfiaknál 1,15 méter magasra állítják, míg a nőknél 1,05 méterre.

Különleges szabály, hogy itt van lehetőség az adogatás blokkolására. A játékosokat két fő kategóriába sorolják be, a D-be illetve az MD-be.

A D-be a fogyatékos, míg az MD-be a minimálisan fogyatékos sportolók tartoznak. A paralimpián csak két MD játékos lehet a keretben és egyszerre csak egy ilyen sportoló lehet a pályán. 

Az idei versenyt a magyar válogatott nélkül rendezik meg augusztus 27. és szeptember 5. között.

ÚszásA sportág eddig mindegyik paralimpián szerepelt, így nem meglepő, hogy a legnépszerűbb versenyszámok közé tartozik.

Az összes sérültségi kategóriában indulhatnak a versenyzők, pontosan 14-ben. Így minden sérült sportoló számára elérhető ez a sporttág.

A váltóversenyek során az egyéni úszók osztályainak összege nem haladhatja meg a csapatversenyre nevezhető maximális pontszámot. Például három S8-as és egy S10-es besorolású úszó (8+8+8+10=34) még elindulhat egy 34 pontos gyorsúszó váltóban.

Tokióban összesen 146 érmet fognak kiosztani, ami a második legtöbb az atlétika mögött.

A sportág legeredményesebb versenyzője Trischa Zorn, aki negyvenegy aranyérmet, kilenc ezüstöt, és öt bronzot nyert korábban.

Magyarország úszásban eddig huszonkét aranyat, huszonhárom ezüstöt és harminchárom bronzot szerzett. Ezzel ez minden idők legeredményesebb magyar parasportága.

A legtöbb aranyat a mieink közül eddig Jeszenszky Attila nyerte, aki 1984-ben négy alkalommal is a dobogó tetejére állhatott fel. Tokióban hét magyar sportolónak is szurkolhatunk a paralimpián.

Az úszóversenyeket augusztus 25. és szeptember 3. között rendezik.