Paralimpiai sportágbemutató - 1. rész

Az idei esztendőben a megszokottaknak megfelelően, nem csak olimpiai, hanem paralimpiai játékokat is rendeznek. A versenyek augusztus 24-én kezdődnek és egészen szeptember 5-ig tartanak. A közelgő esemény kapcsán bemutatjuk mind a 22 sportágat, amelyben megküzdenek a parasportolók.

AsztaliteniszA sportág része volt már az első paralimpiai játékok programjának is 1960-ban. Kezdetben tizenegy versenyszámban küzdhettek meg egymással a sportolók. Tokióban ez már harmincegyre nőtt.

A szabályok nagyrészt megegyeznek a normál asztaliteniszével. Az egyik leghíresebb paraversenyző Ibrahim Hamato, aki az ütőt a szájában tartva játszik.

Az idei versenyek augusztus 25. és szeptember 3. között lesznek. Öt magyar versenyző képviseli majd a hazai színeket.
Atlétika

Az egyik legnépszerűbb sportág a paralimpián. Itt rendezik meg a legtöbb versenyszámot. A játékokon az enyhe értelmi sérültek vehetnek részt. A súlyosabb sérültek a Speciális Olimpiai Játékokon szerepelnek.

Egyes sportolók kerekesszéket vagy művégtagokat használnak. A többi atléta látássérültként indul, és ők segítséggel versenyeznek. Egy látó vezető irányításával tudnak a futóversenyen indulni, akikhez kötéllel vannak rögzítve.

Az olimpiai versenyekkel ellentétben, nagy meglepetésre 2004 óta Kína szerepel a legeredményesebben a paralimpiai játékokon.

A világ talán leghíresebb paralimpiai sportolója is atléta. Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok, ezen kívül pedig az épek között 2011-ben a világbajnokságon a 4x400 méteres váltóban ezüstérmes lett. Ő az egyike annak a 15 sportolónak, aki olimpián és paralimpián is indult.

Az atlétikai versenyeket augusztus 27. és szeptember 5. között fogják rendezni. Magyarország négy atlétát küld a paralimpiára.
Boccia

A sportágat olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. A bocciát 6 piros,6 kék és 1 fehér labdával játsszák egy 6x12,5 méteres pályán. Egyéni, páros és csapatversenyt is rendeznek. A játék célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a célgolyót.

Nagy a hasonlóság a pétanque játékhoz. A boccia 1984 óta szerepel a paralimpiai játékokon. Az eddigi legeredményesebb nemzet Dél-Korea, 9 aranyéremmel.

Ebben a számban nem lesz magyar sportoló az idei paralimpián. A fentebb említett két sportágtól eltérően, a bocciának nincs olimpiai változata.

A tokiói paralimpián augusztus 28. és szeptember 4. között rendeznek majd versenyket.

Kőrösi-Fehér Bence