A legszebb ötkarikás megnyitók

Minden olimpiai megnyitó ünnepség különleges a maga szempontjából. Mi most próbáltuk a legfényűzőbb, a legérdekesebb és a leglátványosabb ceremóniákat elhozni nektek.

1964 TokióA mostani helyszín, Tokió adott otthont az 1964-es játékoknak is, és az akkori megnyitó azért volt emlékezetes, mert a lánggyújtást arra a Szakai Josinorira bízták, aki Hirosima mellett született azon a napon, amikor az atombomba eltüntette a föld színéről a várost.

Csak Szakai maradt életben azok közül, akik azon a szomorú napon születtek.

Ez a lánggyújtás a békét és a sötét idők végét is szimbolizálták.

1984 Los AngelesNem más adta a zenei aláfestését a megnyitóünnepségnek, mint John Williams, az ötszörös Oscar-díjas zeneszerző.

Azonban a csúcspont mégis akkor jött el, amikor Bill „Rocketman" Suitor egy Bell Rocket Belt jet packkel a hátán repült be a stadion fölé.

1996 AtlantaAz 1996-os atlantai olimpia nyitóceremóniájának legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a lánggyújtás előtt feltűnt a színen a Parkinson-kóros Muhammad Ali.

A remegő kezű, korábbi olimpiai bajnok bokszolónál kötött ki a fáklya, amelyet több mint 10 ezer ember vitt Barcelonából Atlantáig. Ali végül egy csörlőt felhasználva gyújtotta meg az olimpiai lángot.
 

2008 PekingA csodaszép Madárfészek stadionban tombolva fogadta a közönség, amikor Li Ning, korábbi kínai tornász olimpiai bajnok az aréna tetejének belső peremén futott végig, hogy aztán meggyújtsa a pekingi ötkarikás játékok lángját.

Ezt pedig egy fényűző tüzijáték követte.

2012 LondonTalán az eddigi olimpiák közül a londoninak volt a legfényűzőbb megnyitója. A britek nem sajnálták rá a pénzt, minden a csillogásról szólt.

A legizgalmasabb részt James Bond (Daniel Craig) és II. Erzsébet brit királynő hozta össze, akik egy előre felvett epizód után „kiugrottak" egy helikopterből. Természetesen dublőrök voltak ejtőernyővel a hátukon, de a királyné belépője így is nagyon erősre sikerült.

2016 Rio de JaneiroA riói olimpia megnyitóceremóniája egytized annyi összegből lett megrendezve, mint a londoni játékoké, mégis hasonlóan nagy visszhangot kapott.

 

A kis költségvetésű megnyitót az tette tökéletessé, amikor a meggyújtott olimpiai láng magas hőmérséklete működésbe hozta a lángot körülölelő szobrot.