Citromba haraptak: Az Európa-bajnokság csalódásválogatottja

Futball világversenyek kapcsán általában heves viták alakulnak ki az álomcsapatok kialakításakor, kiknek a játéka, sorsdöntő pillanatai váltak emlékezetessé a tornán. De agyunk rejtett purgatóriumában ott motoszkál ennek ellenkezője is, a kontinensviadal rémálomcsapata, azokkal a játékosokkal, akiknek most egészen biztosan keserű a vakációja. Utóbbiakat tereltük össze egy válogatottba, amely talán jó nevekből áll, ezen az Eb-n viszont hangyányi esélye sem lenne.

Wojiech Szczesny (Lengyelország) – Alessandro Florenzi (Olaszország), Clement Lenglet (Franciaország), Matthijs De Ligt (Hollandia) – Ante Rebic (Horvátország), Youri Tielemans (Belgium), Bruno Fernandes (Portugália), Kylian Mbappe (Franciaország) – Thomas Müller (Németország), André Silva (Portugália), Marlos (Ukrajna)

Wojiech Szczesny (Lengyelország)

Nem valószínű, hogy az Eb a kedvenc világeseménye. Kilenc évvel ezelőtt kiállították a nyitómeccsen, ezúttal egy öngóllal kezdett, s bár a spanyolok ellen mutatott be néhány szép védést, a svédek három góllal kínálták meg. Tegyük hozzá, hogy a lengyel válogatott – Lewandowskit kivéve – kompletten citromdíjat érdemel a kontinensviadalra.

Alessandro Florenzi (Olaszország)

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a döntős csapatból válogattunk, de Florenzi tornája közel sem alakult ideálisan. A Törökország elleni nyitómeccsen kezdőként kapott 45 percet, majd Mancini kipöckölte a keretből, a kispadra is öt meccsel később térhetett vissza.

Clement Lenglet (Franciaország)

Egy váratlan húzással a Svájc elleni nyolcaddöntőn csapatba állította Deschamps a Barcelona hátvédjét.A szünetben már a szövetségi kapitány is rájött, hogy ez bizony jókora marhaság volt, Lenglet-ről kaptak egy gólt, végig bizonytalan volt, inkább le is hívták a pályáról. Konkrétan ezt a 45 percet tudta felmutatni az egész a kontinenstornán.

Matthijs De Ligt (Hollandia)

Bár a csoportkörben meggyőzőnek tűnt Hollandia, a védelme már akkor is ingatagnak látszott.De Ligt aztán a tizenhat között, a csehek ellen 0–0-s állásnál ütött bele látványosan a labdába, ami neki egy piros lapot, Hollandiának kiesést eredményezett.

Ante Rebic (Horvátország)

Rebic egészen jó szezont futott a Milannal, az Európa-bajnokságon viszont borzasztó volt nézni a játékát, leginkább a labda zavarta.Bár minden meccsen szerepet kapott, teljesítményéről sokat elmond, hogy a legendás Pedri-Unai Simon esetet leszámítva Horvátország nem szerzett gólt, amikor a pályán volt.

Youri Tielemans (Belgium)

Nagyon sokat vártak a Leicester City fiatal középpályásától ezen az Eb-n, még Bognár Doma is külön felhívta rá a figyelmet, ehhez képest meglehetősen szürkén futballozott. A világelső válogatottban De Bruyne, Lukaku, Thorgan Hazard hozták az elvárt szintet, de az eredményesebb szerepléshez a teljes keret egyenletes teljesítménye kellett volna. Tielemans-é is hiányzott.

Bruno Fernandes (Portugália)

A portugál középpályás 24 találatot jegyzett és 16 gólpasszt osztott ki a MU színeiben ebben a szezonban.Ehhez képest az Eb-n talán egy kapura lövése volt összesen, az első két csoportmeccs után Fernando Santos ki is vette a kezdőcsapatból. A torna egyik betlikirálya.

Thomas Müller (Németország)

Csupaszív futballista, de Joachim Löw valószínűleg már megbánta a reaktiválását.Támadóként gól és gólpassz nélkül zárta az Eb-t, az angolok elleni százszázalékos ziccere pedig nemcsak őt, de a teljes német szurkolótábort fogja még hosszú ideig kísérteni.

André Silva (Portugália)

A napokban igazolta le őt az RB Leipzig, aligha az Eb-n mutatott „meggyőző" teljesítménye alapján.A Bundesliga második legeredményesebb játékosa ontotta a gólokat évközben, a válogatottban azonban egyáltalán nem találta a helyét, 39 játékperccel, értékelhető momentum nélkül zárta a viadalt.

Marlos (Ukrajna)

Kakukktojás lehet a csapatban, hiszen előzetesen sem tőle vártuk a világmegváltást, de a sztorija elképesztő, helyet követel a citromválogatottban.

Mivel a ferencvárosi Zubkov tíz perc után lesérült Hollandia ellen, Sevchenko pályára küldte Marlost, aki annyira gyengén játszott, hogy egy órát követően már le is cserélték.A szélső nyilván „kitörő örömmel" fogadta a kapitányi döntést, látványosan csapkodott a kispad mellett. Ehhez képest kész csoda, hogy még egy meccsen kapott 20 percet, természetesen sok vizet akkor sem zavart a játékával.