Sérülési protokollok 1. rész

Ebben a cikksorozatban annak jártunk utána, hogy vajon mi a helyes eljárás, ha mozgás közben megsérül az ember. Hallottál már a RICE modellről? Ha nem, most megismerheted.

Ha végre rászántad magad a rendszeres testedzésre, az aktív sportolásra, a kezdeti lelkesedés után fontos, hogy tudatos sportolóvá is válj.

Az egyik leglényegesebb feladat a prevenciós szemlélet kialakítása, a sérülésmegelőzés.Mindig igyekezz megfelelő öltözetben, felszerelésben edzeni. Helyezz hangsúlyt a megfelelő bemelegítésre, az edzés utáni levezetésre, nyújtásra!

Ezzel már sokat tettél az épséged megóvása érdekében. Azonban a legnagyobb igyekezeted ellenére is előfordulhat kisebb-nagyobb sérülés.

Tudnod kell, hogy húzódás esetén egy izom, vagy az izmot a csonthoz kötő ín megnyúlása, szakadása következik be, míg ránduláskor az izületet körülvevő szalagok sérülnek meg vagy szakadnak el.

Forrás: 123RF

Húzódáskor és ránduláskor is célszerű az alább bemutatott módszert alkalmaznod annak érdekében, hogy csökkenteni tudd a duzzanatot, és enyhítsd a fájdalmat.

Világszerte gyakran alkalmazott elsősegélymódszer a lágyszöveti sérülések során a RICE modell (rest, icing, compression, elevation), azaz a sérült végtag pihentetése, jegelése, kompressziója és megemelése.De vajon mit is jelent mindez?

 Pihentetés (Rest)

Ülve vagy fekve, de pihentesd a sérült testrészt.

Jegelés (Ice)

Jegeld a sérült területet 20-30 percig. Közvetlen hidegnek azonban ne tedd ki a bőröd, mindg használj törölközőt.

Forrás: 123RF

Kompresszió (Compression)

Tegyél rugalmas fáslit vagy hasonló kompressziós kötést a sérült rész alatti izülettől a felette lévőig.

Forrás: 123RF

Felpolcolás (Elevation)

Polcold fel a sérült testrészt. Támaszd alá megemelt pozícióban.

Ne feledd, ez egy gyors elsősegély, amit otthon alkalmazhatsz. Ahhoz azonban, hogy a sérülésed mihamarabb meggyógyulhasson, konzultálj szakorvossal, gyógytornásszal.

A következő részben a M.E.T.H protokollról lesz szó.