A száguldó cirkusz hősei a színfalak mögött 1.rész

Ebben a cirkuszban a fő attrakciót a pilóták és az autók nyújtják a közönségnek, de ez rendben is van. Ám azt mindenki tudja, hogy ezt az óriási gépezetet nem leányálom működésbe hozni, mozgatni és mozgásban tartani. Azokat a háttérmunkásokat mutatjuk be, akik nélkül nem lenne "előadás".

Mindenekelőtt a futamokra oda kell érni, és ez a logisztika okozza a legnagyobb fejtörést az istállóknak, főként a csapatmenedzsereknek. Helyszínenként nagyjából 450 kamion lelhető fel a paddockban, a FIA, a televíziósok és a team-ek felszereléseinek részeivel.

Ezek utaztatása, főleg egymástól nagy távolságra lévő versenyen nem egyszerű, így a csapatmenedzserek már jóval, hetekkel az adott nagydíj előtt elkezdik ezt szervezni, csakúgy, mint az utaztatást.

Szeptember elején jelenik meg a következői évi versenynaptár tervezet (ami általában már fix), és utána rögtön tervezik is a csapattagjaik (szerelők, mérnökök, PR-szakemberek, catering-esek) utaztatását, a repülőjegyfoglalástól kezdve, egészen a szállodai szobák elrendezéséig, az autóbérlésig, a vízumok megszerzéséig és akár az oltásokig.

Beat Zehnder, az Alfa Romeo jelenlegi csapatmenedzsere elmondta, hogy a hoteleket az előző évben lefoglalják a biztos elhelyezésért, míg a repjegyeket közvetlenül a légitársaságokkal rendezik.

A kritikus úti célokkal kezdjük. Szocsiba vagy Bakuba nem sok járat megy. Különösen a hétfői visszafelé tartó járat nehéz eset. Természetesen, mindenki akkor akar hazajutni.

Persze, mindez nem elég a sikerhez. A mérnökök, szerelők, IT-szakemberek, a szabadedzések, időmérők és futamok kivételével is éjjel-nappal dolgoznak a paddockban. Utóbbiak már a hét elején megérkeznek a verseny helyszínére azért, hogy tökéletes technikai ellátást és megoldást biztosítsanak a boxban és a motorhome-ban.

Azért is felelnek, hogy a kommunikáció hibátlan lehessen közöttük, illetve a gyár között. Ez azért elengedhetetlen mivel sokan nem utaznak a csapattal a nagydíjakra, de a központból ugyanúgy folyamatosan „jelen vannak" és segítik őket elemzésekkel.