A száguldó cirkusz hősei a színfalak mögött 2. rész

Ebben a cirkuszban a fő attrakciót a pilóták és az autók nyújtják a közönségnek, de ez rendben is van. Ám azt mindenki tudja, hogy ezt az óriási gépezetet nem leányálom működésbe hozni, mozgatni és mozgásban tartani. Azokat a háttérmunkásokat mutatjuk be, akik nélkül nem lenne "előadás".  Sorozatunk 2. része következik.

Míg van, aki a technikáért felel, addig vannak olyanok, akik közvetlenül elemzik a hajtóművet a pilótára vonatkozóan a jobb teljesítményért, van minőségellenőr mérnök, aki az olajokat, kenőanyagokat ellenőrzi a kifogástalan működésért.

És ott vannak a vezető szerelők, akiknek a legfontosabb feladta az, hogy hibátlanul begyakoroltassák a kerékcserét. Ebben a jelenlegi bajnok a Red Bull szerelőgárdája, akik 1.82 másodperc alatt cseréltek kereket még a 2019-es Brazil Nagydíjon.

Ha rendben van a technika és a taktika, akkor már „csak" egy rendkívül felkészült versenyző kell, akit legfőképp egy tréner segít. Ő egyben fizikoterapeuta, és a legjobb esetben „mindenes is" egy pilóta számára, mint például Angela Cullen, aki Lewis Hamilton „árnyékaként" jelenik meg minden hétvégén.

Az emberek ezt természetesen sosem fogják megérteni, mivel csak a távolból szemlélődnek, de ő volt az egyik legnagyszerűbb dolog, ami történhetett az életemben.

 

 - nyilatkozta róla a hétszeres világbajnok, kiemelve a fontosságát annak, hogy Angela nem csak fizikailag, hanem mentálisan is nagyon sokat segít neki.

Én keltem fel reggel, én rendelem meg az ebédjét, én viszem ki a versenypályára, gyakorlatilag én menedzselem az időbeosztását az egész versenyhétvége alatt.

- fejtette ki egyszer maga a tréner is. 

És végül, de nem utolsó sorban, ott vannak azok a hősök, akik az orvosi autóban ülve folyamatosan bevetésre készen állnak, ha valami történik: Dr. Ian Roberts és Alan van der Merwe, akik az FIA Biztonsági Osztályával állandóan elemzik az eshetőségeket, és felkészülnek mindenre.

2020-ban többek között 19 súlyos balesetet vizsgáltak újra. Talán ennek köszönhető az is, hogy 11 másodperc alatt értek oda Romain Grosjean súlyos balesetéhez, ahol tényleg a versenyző élete múlott a segítségükön.