Előzd meg a bajt! Sérülések nélkül!

A futás során a testet érő nagy erőhatások miatt a futók többsége hajlamos a sérülésre. Ennek hátterében a felkészületlenség, a gyenge technika vagy a túledzés áll. Azonban ezek a problémák megelőzhetők, ha megfelelően gondoskodsz a testedről. Ne hagyd, hogy egy makacs, elkerülhető fájdalom a sikered útjába álljon!

Készülj fel!Viselj a lábfejednek megfelelő futócipőt, és kényelmes ruházatot. Mindig végezz elegendő bemelegítést, hogy felkészítsd a tested a terhelésre. Hidd el, megéri! Merevek az izmaid? Szerezz be egy masszázshengert, hogy bármikor orvosold a problémát. A futás utáni levezetésről és nyújtásról se feledkezz meg.

Forrás: Stevica Mrdja

Ne vidd túlzásba!Ne akarj túl sokat, túl hamar, túl gyakran. A sikeres fejlődéshez fokozatosan lehet növelni a terhelést. Ne emeld heti 10%-nál többel az edzésmennyiséget. Vezess edzésnaplót, akár online is, és jegyezd fel, hogy mennyire érezted könnyűnek, vagy nehéznek az adott napi programot.

Tervezz pihenőnapokat!Tudnod kell, hogy a pihenésre szánt idő legalább olyan fontos, mint maga az edzés. Ne fuss minden nap, mert a monoton ismétlődő mozgás nagy terhet ró a testedre. Szükség van a pihenésre, hogy a szervezet kijavítsa az edzés során keletkező apró szöveti sérüléseket, és regenerálódjon. Használd az erős-laza szabályt, azaz a nehezebb programok után iktass be egy laza futást, vagy pihenőnapot.

Merj változtatni!Lakj akár nagyvárosban vagy messze vidéken, bárhol találhatsz helyet a futásra. A közút előnye, hogy azonnal rendelkezésre áll, hátránya, hogy több sérüléssel hozható összefüggésbe. A focipálya körül, a mezőn vagy a parkban végzett terepfutás előnye, hogy nincs két egyforma lépés, így jobban erősíti a lábat és javítja a stabilitást. Az atlétika pályától se félj, itt jó minőségű burkolaton tudsz biztonságosan futni és könnyen mérhető a megtett táv is.

Forrás: 123RF

Végezz keresztedzést!Végezz rendszeresen olyan edzéstevékenységet, amely fejleszti az állóképességet, az erőt, vagy éppen regenerál. Gondolj itt biciklizésre, általános erősítő edzésre, vagy akár a jógára. Ezen mozgásformák beiktatásával kipihenheted a futás okozta terhelést és addig is mozogsz, fejleszted az általános edzettségedet.

Egyél, igyál jól!Edzés előtt fogyassz szénhidrátban gazdag ételeket, amelyek elegendő energiát szolgáltatnak a mozgáshoz. Azonban fontos, hogy futás előtt 1-2 órával már csak néhány falatot egyél. Az is lényeges, hogy kellően hidratált legyél. Az edzés utáni 1 órában pedig igyekezz minél hamarabb enni valamit, hogy a glikogénraktárak hatékonyan feltöltődjenek, és pótold az elvesztett folyadékot is.

Figyelj a testedre!Kövesd figyelemmel, hogyan reagál a tested az edzésekre. Mindig lassíts, vagy állj meg, ha fájdalmat érzel, vagy több pihenésre van szükséged. De fordítva is igaz, az aluledzettség sem segít a céljaid elérésében. Tapasztald ki, hogy neked mi az az edzésterv, ami a legjobb ár/érték aránnyal bír.