Hogyan tovább? Sportos egyetemi alapképzések

Egyetemre menni nemcsak a jövőnk miatt éri meg, hanem rengeteg tapasztalattal és élménnyel is gazdagodhatunk. Ha a felsőoktatásban szeretnénk továbbképezni magunkat, érettségivel a kezünkben jelenleg öt irányban indulhatunk el a sporttudományok világa felé: edző, rekreáció és életmód, sportszervezés, lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök alapszakokon, illetve osztatlan tanárképzésen.

Még mielőtt elvesznénk a szakválasztás rendszerében, érdemes tisztázni, hogy diploma birtokában még több lehetőség mutatkozik előttünk, mesterképzés formájában. De lássuk, az alapképzésben melyik szak mit takar.


Edző: Egy jó edző mindenekfelett. A legnagyobb csillagok mögött is áll valaki, általában a trénere, s egyengeti a versenyző útját. Nélküle valószínűleg nem tartana ott a sportoló, ahol.

Köszönöm az edzőmnek, Patricknek, hogy eljuttatott idáig. Volt olyan, amikor csak te hittél bennem. Hálás vagyok, hogy az életem része vagy, és edzel engem

– üzente könnyes szemmel Serena Williams huszonháromszoros Grand Slam-győztes teniszező edzőjének, Patrick Mouratoglou-nak a dobogó tetejéről. A gyakorlatorientált képzés nappali és levelező szakon is elvégezhető hat félév alatt az ország több egyetemén is. Alapesetben körülbelül 225 000 Ft/félév a díja, de államilag támogatottak is lehetünk, mint mindegyik másiknál.


Rekreáció és életmód: Ezen a hat féléves képzésen megtanulhatjuk, hogyan teremtsük meg az egészség- és életmódkultúra feltételeit, s miként fejlesszük ezt a nevelési, egészségügyi, szociális és civil intézményekben.

Például tervezhetünk és szervezhetünk sportrendezvényeket, táborokat, turisztikai programokat vagy tarthatunk rekreációs foglalkozásokat szállodák wellness részlegein. Nem elég csak a mozgást szeretni, hanem fontos a környezettudatos gondolkodás és az egészséges életmód iránti érdeklődés, de a kommunikációs készség is elengedhetetlen. Ez a szak 200-225 000 Ft/félév, de ha magas az érettségin szerzett pontszámunk, itt is lehetőségünk van ingyenes képzésre.


Sportszervezés: Az itt végzett szakemberek tevékenységének elsődleges célterületei a sportszervezetek, nevelési-oktatási intézmények, rekreációs központok, sportigazgatási szervek. Sőt, ha valaki jól beszél nyelve(ke)t, akár egy nagy nemzetközi sportszövetségnél vagy egy világesemény szervezői csapatában is helyt tud állni.

Mivel ezen a szakon a sportpszichológiától kezdve a sportjogon át egészen a marketing és menedzsmentig nagyon színes a tantárgyak palettája, ennek a diplomának a birtokában nemcsak az lesz a feladatunk, hogy szervezzünk, hanem például az is, hogy megteremtsük egy sportszervezet működésének anyagi, tárgyi és személyi feltételeit. Egy fél év tarifája itt is hasonló az előzőkéhez, 200-225 000 Ft.


Lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök: Ez a szak kakukktojásnak tűnhet a korábbiakhoz képest, de valójában nem az, több köze van a sporthoz, mint gondolnád. Itt olyan agrármérnököket képeznek, akik a megszerzett tudásukat a lótenyésztés, a lovassport szervezés területén alkalmazzák. Az itthoni lovas ágazat dinamikusan növekszik, így az elhelyezkedéssel egészen biztos, hogy nem lesz gond:  a frissen végzetteket várják a tenyésztő-, -kereskedő és lovassport szervezetek, a lovardák, a ménesgazdaságok. Ha nemcsak ez a csodálatos állat nyűgöz le, de az is érdekel, hogyan lehet felelősen tenyészteni őket, vezetni például egy istállót, akkor itt a helyed. Ez a képzés hét féléves, egy szemeszter ára 325 000 Ft.

Osztatlan tanárképzés: A jövő nemzedékét tanítani nemes dolog, elhivatottságot igényel, gyakran egy egész életen át. Sportos vonalon általános vagy középiskolai testnevelő, illetve gyógytestnevelő tanárnak készülhetünk, ezt pedig tíz féléves osztatlan képzés keretében sajátíthatjuk el.

Abból a szempontból is különleges ez a vonal, hogy egy másik tanári szakirányt is választanunk kell, legyen szó például matematikáról, biológiáról, kémiáról, történelemről, informatikáról vagy akár ének-zenéről. Aki úgy érzi, hogy a sport szeretetét és szépségét át is tudja adni a fiataloknak, ne habozzon jelentkezni. Egy félév díja általában 500 000 Ft.