Hogyan tovább? Lássuk a sportos szakmajegyzéket

A sport világában nemcsak versenyzőként szerepelhetünk, hanem életünk munkáját is megtalálhatjuk benne. Hogyha ez az irány az álmunk, és itt képzeljük el a jövőnket, érdemes megismerni a lehetőségeket, amelyek nem egyetemhez kötöttek.

Az Országos Képzési Jegyzék, vagyis az OKJ-s tanfolyamok ezerarcú világa mára a múlté lett. Váltotta a Szakmajegyzék, amellyel igencsak csökkent a választási lehetőségek száma, de előtérbe került a minőségi oktatás.

 

Ha a sport szerelmese vagy, akkor a középfokú szakoktatásban a fitness-wellness instruktor és a sportedző-sportszervező képzések között csipegethetsz.
Az új Szakmajegyzékben e két komplex sportos szakirány közül választhatsz, amelyek ingyenesen elvégezhetőek országszerte. Az iskolarendszerű oktatás keretein belül, technikumban vagy szakképző iskolában sajátíthatod el.

Alapfokú, azaz általános iskolai végzettséggel mindkét szakma megszerzése öt évet vesz igénybe (sikeres teljesítés esetén érettségi bizonyítvány is jár), míg érettségivel a kézben csupán kettőt.

A fitness-wellness instruktor tervez, szervez, vezet.

Mindenképpen átfogó sportos tudással rendelkezik, amellyel egyéni edzéseket, edzésprogramokat tart fitnesztermekben, akár vízi torna formájában szállodák wellnessrészlegeiben. Segíti az érdeklődőket, hogy megtalálják a számukra megfelelő mozgásformákat, ám munkája kiterjed más területekre is; az érintett létesítményben recepciós, ügyfélszolgálati és marketing feladatokat is ellát.


A sportedző-sportszervező, miután specifikálódott bizonyos sportágra vagy sportágakra, amellett, hogy tervezi és irányítja a versenyzők, csapatok életét, megtanítja a sportág összes fortélyát, rendezvényeket szervez, és részt vesz az egyesületek, szakosztályok irányításában, legyen szó akár a pénzügyekről is.

Ha valamelyik szakma felkeltette az érdeklődésed, látogass el az Innovatív Képzéstámogató Központ oldalára, ahol bővebben utánajárthatsz. 

A szakmajegyzék nem tartalmazza az újságíró képzéseket, de ettől még léteznek. Ezeket a folytatásban mutatjuk be nektek.