Túl a tokiói paralimpia felén: négy arany, kilenc érem, nagy sikerek

Hét versenynap telt el az egy évet halasztott XVI. Paralimpiai Játékokból. A Magyar Paralimpiai Csapat négy paralimpiai bajnoki cím mellett két ezüst- és három bronzérmet szerzett eddig, ezzel megszületett az 1972-es első érem után a sorrendben 150. magyar paralimpiai medál is.

Összesen 37 magyar parasportoló és egy guide kvalifikált az alábbi tíz sportágban a játékokra:

kerekesszékes vívás, para-asztalitenisz, paratlétika, para-erőemelés, paraíjászat, parakenu, parakerékpár, parasportlövészet, paratriatlon és paraúszás.

Tokióban – a vírus ellenére - a rekordnak számító 163 ország 4403 versenyzője van jelen. A magyar csapat átlagéletkora 31,7 év, a legfiatalabb versenyzőnk, a 16 éves paraúszó, Payer Kata, míg a legidősebb Zborai Gyula, az 59 esztendős para-asztaliteniszező.

Eddig minden sportolónk a legjobb tízben végzett, így a világ tíz legjobb sportolója közé tartoznak a saját sportágukban. Habár az eddigi éremszám is szépen mutat, több esetben csak egy hajszál választotta el sportolónkat a még jobb eredménytől.

Nagyon büszke vagyok a teljes csapatra, a sportolók mellett a felkészítő szakemberekre és a szervező stábra is, mindenki nagyszerű munkát végez.

"Több ízben is úgy éreztem, hogy 'pattanhatott volna a kapufáról befelé a labda', de a sport ilyen, amit egyik nap elvesz, másnap visszaadja. Sportdiplomáciai szempontból is fontos napokon vagyunk túl, sokat haladtunk előre nemzetközi kapcsolataink építésében is."

– eleveníti fel Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a játékok első hetének történéseit.

„Mindenki nagyon kedves, segítőkész, előzékeny a szervezők közül. A városon érződik, hogy élvezi, hogy itt van a paralimpia és a megfelelő óvintézkedéseknek köszönhetően biztonságban is érezzük magunkat."

Mindenkit arra kérek, hogy a nyár utolsó és a tanévkezdés első napjaiban is szurkoljon a mieinknek, mert a sportolóknak szükségük van rá, hogy érezzék az otthonról érkező szeretetet.

– folytatta az elnök.

A Sport's Life-on minden nap beszámolunk a paralimpia eseményeiről. Szurkoljunk együtt a Magyar Paralimpiai Csapatnak!

Forrás: Magyar Paralimpiai Csapat