Nekünk szurkolhatsz a paralimpián: Vívó csapat

Augusztus 25-én, Tokióban megkezdődik a XVI. Paralimpiai Játékok, ennek apropóján pedig bemutatjuk a magyar küldöttség tagjait. Ebben a cikkben kerekesszékes vívóinkkal foglalkozunk.

Dani GyöngyiA tokiói paralimpia után visszavonuló vívó viszi majd a magyar zászlót az esemény nyitóünnepségén.

Története mindenki számára motiváló lehet, hiszen 16 évesen egy öngyilkossági kísérlet következtében került kerekesszékbe. A baleset után azonban rájött, élni és sportolni szeretne.

Több sportágban is kipróbálta magát, de a kerekesszékes vívásnál állapodott meg. Éremmel tért haza az athéni, a londoni és a riói paralimpiáról is, méltó búcsú lenne, ha a japán fővárosból is medállal a nyakában térne haza.

Hajmási Éva2016-ban, élete első paralimpiájáról máris éremmel térhetett haza, miután tőrben ezüstérmet szerzett a női csapattal. Ugyanebben az évben egyéni Európa-bajnok is lett.

Azóta is minden évben gyűjti az érmeket mind egyéniben, mind a csapattal, és nem lenne nagy meglepetés, ha Tokióban is medált akasztanának a nyakába.

Krajnyák Zsuzsanna

A fejlődési rendellenességgel született sportolót Dani Gyöngyi győzte meg 1998-ban, hogy a vívóteremben kössön ki.

Tokióban a hatodik paralimpiáján vesz majd részt.

Eddig négy játékokról tért haza éremmel. Komoly rutinja miatt mindig az esélyesek között számolnak vele.

Dr. Mező BoglárkaA B-kategóriában versenyző vívó tőrben és kardban is indul az első paralimpiáján, és komoly éremesélyesként tekintenek rá mindkét fegyvernemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Általános Jogi és Perképviseleti Főosztályának munkatársának a BRFK is sok sikert kívánt a kiutazás előtt.

 Veres Amarilla

13 évesen az épek között kezdett el vívni a bal oldalára veleszületett bénulással született Amarilla.

Betegsége miatt nem tudta tartani az edzéstervet, ezért előbb vívóedzőnek állt, majd kipróbálta a kerekesszékes vívást, amelyben hamar megtalálta számításait, a riói paralimpiáról már bronzérmesként jött haza. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Osváth RichárdA Romániából származó magyar sportoló 2011-ben kezdte el a kerekesszékes vívást.

A 2012-es londoni paralimpiára már sikerült is kvalifikálnia magát és tőrben bronzérmesként térhetett haza. 2016-ban, Rio de Janeiróban két egyéni ezüstéremmel gazdagodott kardban és tőrben.

Tarjányi IstvánTarjányi Istvánnál fiatalon gerincvelő tumort diagnosztizáltak, aminek következtében kerekesszékbe került. Valamivel később, 2013-ban talált rá a vívásra, és azóta is aktívan űzni ezt a sportágat.

Az elmúlt években nagyszerű nemzetközi eredményeket ért el, így komoly célkitűzésekkel készül Tokióra.

forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság