Nekünk szurkolhatsz a paralimpián: Kerékpár, sportlövészet

Augusztus 25-én, Tokióban megkezdődik a XVI. Paralimpiai Játékok, ennek apropóján pedig bemutatjuk a magyar küldöttség tagjait. Parakerékpározásban és parasportlövészetben 2-2 indulója lesz Magyarországnak.

Kerékpár

Wermeser ZsomborA parakerékpársport hazai felemelkedésének egyik húzóembere. Az elmúlt években folyamatosan jobbnál jobb eredményekkel érkezik haza az UCI Parakerékpár Világbajnokságról.

Ebben az esztendőben a C5-ös kategória időfutamában a hatodik helyen zárt a vb-n. Egy hasonló eredmény Tokióban pontszerzést jelentene a magyar csapat számára.

Ocelka Róbert (pilótája: Nagy Gergely)A látását 6 éves kora óta folyamatosan elvesztő - a jobb szemére teljesen vak, a ballal alaklátó – Ocelka Róbert a kerékpározás mellett atlétikában és úszásban is többszörös magyar bajnok, így nem csoda, hogy a három sport összegyúrásában, azaz a triatlonban is kiváló eredményeket ért el.

2013 óta versenyez parakerékpárosként a Ferencvárosnál tandem MB kategóriában és 2018 óta segíti Nagy Gergely a viadalokon, akinek szintén nagy rutinja van nemzetközi versenyekről.

Sportlövészet

Dávid KrisztinaHatévesen került kerekesszékbe egy szívműtét közben történt műhiba miatt. Hobbiból kezdett el a lövészettel foglalkozni, de annyira jól ment neki, hogy későbbi edzője felfigyelt rá egy kisebb versenyen.

Ezek után többszörös országos bajnoknak és csúcstartónak mondhatja magát női légpisztoly versenyszámban, de vegyes szabadpisztoly számban is volt már országos bajnok.

2021-ben már négyszer is dobogós volt világkupa futamokon.

Gurisatti GyulaAz uszonyos- és búvárúszó szakág legendájának számító Gurisatti Gyula 1999. április 23-án, egy búvárpalack felrobbanása miatt mindkét lábát elveszítette térd alatt.

A sportlövészettel balesete után kezdett aktívan foglalkozni, 2007-től a parasportlövők válogatott kerettagja.

Óriási álma vált valóra, hiszen Tokióban úgy szerepelhet, hogy lánya, Gurisatti Gréta is tagja volt a magyar küldöttségnek a nyári ötkarikás játékokon.

forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság